13.2.2024 | Jenni Kaustinen, Design Kaje
Usein kuluttajana tuntuu vaikealta tehdä ekologisia ja kiertotalouden mukaisia valintoja, vaikka haluaisikin: massatuotantoa sekä pikamuotia on niin paljon ja helposti saatavilla! Kysyntää kyllä ekologisille ja kiertotaloustuotteille ja -palveluille olisi. Pitkän linjan kiertotalousyrittäjänä voin todeta, että meidän yrittäjien suurin haaste vastata tähän kasvavaan kysyntään on ollut kierrätetyn materiaalin vaikea saatavuus. Tähän haasteeseen on alettu onneksi heräämään Suomessa ja myös meillä Turussa tiivistämällä yhteistyötä eri kiertotaloustoimijoiden välillä.
Meillä Turussa tällaista yhteistyötä viedään nyt eteenpäin Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen voimin, jossa Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), Turun Ekotori ja alueen kiertotalousyrittäjät yhdistävät voimansa. Topinojan jätekeskukseen on jo avattu Turun Ekotorin vastaanotto uudelleenkäyttöön sopiville tavaroille. Vastaanottokontti on vastaus toiveeseen siitä, että ihmiset voisivat samalla reissulla kierrättää niin jätteet kuin vielä käyttökuntoisetkin tavarat helposti ja vaivattomasti.
Yhteistyötä on tarkoitus syventää ja laajentaa myös alueen kiertotalousyrittäjien kanssa. Tavoite on hyödyntää ja tehostaa käyttökelpoisten materiaalien uudelleenkäyttöä tarjoamalla yritysten käyttöön kierrätyskeskukseen ja jätehuoltoon tullutta materiaaleja ja jätettä kiertotalousyrittäjien jatkojalostukseen.
“Tiivis yhteistyö jätehuollon ja kiertotalousyrittäjien välillä
vahvistaa kestävän kehityksen periaatteita, vähentää merkittävästi
jätemääriä ja luo edellytyksiä kestävälle liiketoiminnalle sekä
uusille kiertotaloustuotteille ja -palveluille!”
Kiertotalousyrityksistä on moneksi: Yksi ompelee laukkuja vanhoista purjeista ja toinen sisäkumeista ja turvavöistä! Vaate- ja työkalulainaamot ovat kasvattaneet suosiotaan. Korjausompelulle on tarvetta, kun oma luottovaate kaipaa paikkausta! Pinnaltaan kulunut huonekalu entisöityy käden käänteessä, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni.
Oma yritykseni Design Kaje valmistaa vanhoista esineistä sisustustuotteita. Lankapuhelin saa uuden elämän valaisimena ja vanhat sanakirjat kaiuttimena, särkyneistä astioista syntyy koruja. Olen erityisen innoissani tästä Turun hankkeesta ja yhteistyöstä, sillä olen ollut vastaavassa mukana Vaasan seudulla. Siellä jätehuolto yhteistyössä kiertotalousyrittäjien kanssa uudelleenkäytti vuoden 2022 aikana huimat 28 258 kiloa jätettä. Voin jo kuvitella millaisia tuloksia Turun seudulla on mahdollista saada aikaan! Kannustankin kaikkia lähtemään aktiivisesti mukaan!
Jenni, Design Kajeen yrittäjä
Kansainvälinen ja innostava esimerkki on myös Tukholman lähistöllä Eskilstunassa sijaitseva ReTuna. ReTuna on kokonainen ostoskeskus, jossa tarjotaan täysin vastaavia tuotteita ja palveluja kiertotalouden hengen mukaisesti kuin tavallisessakin ostoskeskuksessa.
Näissä hankkeissa on nähty, mitä yhteistyö eri kiertotaloustoimijoiden välillä on mahdollistanut! Tulokset eivät rajoitu pelkästään materiaalien uudelleenkäyttöön, vaan laajenevat tuotteiden elinkaaren pidentämiseen ja korjauspalveluiden tarjoamiseen sekä yhteisölliseen pajatoimintaan, jotka vahvistavat kestäviä kulutustottumuksia.
Turun hanke antaa meille toivoa siitä, että voimme yhdessä luoda tulevaisuuden, jossa kiertotalous on arkipäivää. Tulevaisuus on kiertotaloutta, ja yhteistyö on avain sen mahdollistamiseen!
Kirjoittaja Jenni Kaustinen on Design Kajeen yrittäjä
Instagram: @designkaje
Uutinen
10.4.2025
Topinpuiston uutiskirje kokoaa yhteen Topinpuiston kiertotalouskeskuksen ajankohtaiset uutiset ja puheenvuorot. Haluatko saada Topinpuiston ajankohtaisimmat uutiset ja puheenvuorot jatkossa suoraan sähköpostiisi? Tilaa...
Uutinen
9.4.2025
Topinpuiston oppimisympäristö on mukana kansainvälisessä Erasmus+-rahoitteisessa BECOME-hankkeessa, jonka tavoitteena on vahvistaa kiertotalouden asiantuntijoiden vihreitä taitoja luomalla oppimisyhteisöjä ja edistämällä yhteistyötä...
Uutinen
27.3.2025
Lounais-Suomen Jätehuolto, Turun Ekotori ja Business Turku järjestivät työpajan, jossa yritykset ja muut toimijat pohtivat, miten materiaalien uudelleenkäytöstä syntyy liiketoimintaa....