12.1.2023 | Topinpuiston kiertotalousverkosto
Topinpuisto on Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) ja Turun kaupungin kiertotalousalue, jonne tulee lähivuosina keskittymään monia kiertotalouden toimintoja. Tulevat laajennusalueet sijaitsevat painuvilla savialueilla, jotka vaativat painumien hallintaan ja stabiliteetin varmistamiseen kohdistuvia esirakentamistoimenpiteitä. LSJH toteutti alueella koestabiloinnin käyttäen uusiomateriaalipohjaisia sideaineita.
Lounais-Suomen Jätehuollolla on edessään lukuisia rakennushankkeita, kuten uusi lajitteluasema, jonka rakennuspohjien savien lujittamisessa tullaan tarvitsemaan mittavia määriä sideaineita.
Yhtiö on asettanut tavoitteen toimialueensa jätehuollon päästöjen vähentämiseksi viidenneksellä vuoteen 2025 mennessä, joten muun toiminnan ohella huomioidaan rakentamisen aiheuttamat päästöt. Vähähiilinen rakentaminen on myös kansallinen tavoite, sillä kolmasosa Suomen hiilidioksidipäästöistä on peräisin rakentamisesta ja rakennuksista. Päästöjä vähentävien tavoitteiden saavuttaminen vaatii uusia keinoja esirakentamisesta alkaen. Koehankkeen tavoitteena oli löytää runsaasti päästöjä aiheuttavan sementin korvaavia ja sementin käyttöä vähentäviä sideaineyhdistelmiä.
Uusiosideaineina testattiin sivuvirta- ja jätepohjaisia materiaaleja
Koestabiloinnissa käytettävät sideaineet testattiin ennakkoon laboratorio-olosuhteissa osana CircVol-hanketta vuoden 2020 aikana. Sideaineseosten raaka-aineet koostuivat suurelta osin sivuvirta- ja jätepohjaisista materiaaleista, kuten teollisuuden tuhkasta tai kuonasta. Materiaalien toimittajina olivat Oy Nordkalk Ab sekä Kaukaan Voima Oy.
Selvitettyjä stabilointireseptejä päästiin keväällä 2022 kokeilemaan työmaaolosuhteissa. Koestabilointi toteutettiin Etelä-Suomen Aluehallintoviraston koetoimintaluvalla. Urakassa toteutettiin koerakenteena noin 400 neliömetrin alueelle syvästabilointi pilaristabilointitekniikalla käyttäen viittä eri uusiosideainetta.
Uusiosideaineiden käytöllä voidaan vähentää maamassojen stabiloinnista aiheutuvia päästöjä
Pilareiden lujittumista seurattiin laadunvalvontakairauksilla pilareiden valmistumisen jälkeen sekä kuivumisen aikana. Valvontakairausten tulosten perusteella kaikki koestabiloinnissa käytetyt uusiosideaineet todettiin sopiviksi Topinpuiston saven pilaristabilointiin. Tutkimuksessa todettiin myös, että uusiosidemateriaalit ovat tuotantopäästöiltään pienempiä sekä kustannuksiltaan edullisempia verrattuna tavanomaisiin sideaineisiin.
Koehankkeen ympäristövaikutuksia seurattiin muun muassa ottamalla pohja- ja pintavesinäytteet Topinojasta sekä näytteitä pilareita ympäröivästä maasta ennen koetoimintaa ja sen jälkeen. Kaikkien koetoiminnassa käytettyjen sideaineiden vaikutukset stabiloituja pilareita ympäröivään saveen sekä pinta- ja pohjaveteen jäivät vähäisiksi.
Koestabiloinnin loppuraportti ja sen liitteet ovat avoimesti kaikkien hyödynnettävissä sideainemitoitusten suunnittelun tukena. Koetoiminnan asiantuntijakonsulttina toimi Ramboll Finland Oy ja urakan toteutti YIT Suomi Oy.
Lataa loppuraportti tästä: Koetoiminnan loppuraportointi ja liitteet
Lisätietoa tuloksista
Mira Järvinen, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, 040 487 7582
Tommi Itkonen, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy, 040 867 0170
Stabilointikone työssään.
Uutinen
10.4.2025
Topinpuiston uutiskirje kokoaa yhteen Topinpuiston kiertotalouskeskuksen ajankohtaiset uutiset ja puheenvuorot. Haluatko saada Topinpuiston ajankohtaisimmat uutiset ja puheenvuorot jatkossa suoraan sähköpostiisi? Tilaa...
Uutinen
9.4.2025
Topinpuiston oppimisympäristö on mukana kansainvälisessä Erasmus+-rahoitteisessa BECOME-hankkeessa, jonka tavoitteena on vahvistaa kiertotalouden asiantuntijoiden vihreitä taitoja luomalla oppimisyhteisöjä ja edistämällä yhteistyötä...
Uutinen
27.3.2025
Lounais-Suomen Jätehuolto, Turun Ekotori ja Business Turku järjestivät työpajan, jossa yritykset ja muut toimijat pohtivat, miten materiaalien uudelleenkäytöstä syntyy liiketoimintaa....